Hlavní navigace

Menší firmy jsou při virtualizaci opatrnější

21. 11. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Méně než třetina společností drží své virtualizované servery ve firmě a spravuje je jejich vlastní IT personál.

Vyplývá to z průzkumu Kaspersky Lab, který proběhl mezi 3.900 IT profesionály v 27 zemích včetně ČR. Virtuálizovaná infrastruktura stále více zahrnuje i služby klíčové pro podnikání a spoléhání se na externí hostování a správu zvyšuje obavy o zabezpečení, zejména u menších podniků.

Odpovědi více než dvou tisíc respondentů, kteří využívají virtuální servery, ukazují, že jen 29 % z nich má stroje fyzicky v místech svého podnikání a spravují je interní zaměstnanci. 17 % spoléhá zcela na služby třetích stran. Zbytek, tedy přibližně polovina firem. využívá kombinaci obojího.

Menší firmy, které mají nižší rozpočty na personál i IT vybavení, inklinují dle výzkumu k využití externího poskytovatele virtualizace, zatímco větší společnosti spíše spravují své virtualizované servery a služby sami. 41 % dotázaných menších firem využívá k virtualizaci mimo podnik třetí strany, u velkých je to jen 26 %. Na kompletní služby virtualizace (tedy servery i jejich údržbu) u třetích stran spoléhá 33 % malých podniků a pouze 18 % velkých. Podobně je tomu i u kombinací – externí servery a interní údržbu zavedlo 23 % malých a 29 % velkých firem z řad respondentů výzkumu. U interních serverů a externí správy je to pak 31 % jak u malých, tak u velkých podniků.

Podle dřívějšího zjištění Kaspersky Lab odpovědělo 52 % dotázaných firem, že jejich virtualizovaná prostředí obsahují základní prvky podnikové IT infrastruktury.

Preferované virtualizované služby:

  • E-mail a aplikace pro komunikaci (například Microsoft Exchange) – 68% firem používá virtuální infrastrukturu.

  • Databázové aplikace (například Microsoft SQL Server a Oracle) – 65% firem používá virtuální infrastrukturu

  • Platformy CRM (customer relationship management) – 65% firem používá virtuální infrastrukturu

  • Aplikace pro finanční správu a účetnictví – 56% firem používá virtuální infrastrukturu

Z uvedené statistiky vyplývá, že firmy jsou ochotné svěřit virtuálnímu prostředí i sva nejcennější data a že a důvěřují jejich správcům. Firmy z kategorie SMB (malé a střední podniky) mají ale menší zdroje k tomu, aby úroveň zabezpečení virtualizované infrastruktury uměly dostatečně zhodnotit.

Společnost Kaspersky Lab doporučuje, aby si uživatelé virtualizovaných služeb ověřili, zda jejich poskytovatelé věnují zabezpečení dostatečnou pozornost, konkrétně doporučují.

  • Seznamte se s odbornými zdroji správy cloudového zabezpečení.

  • Proveďte důkladné zhodnocení bezpečnostních opatření potenciálního poskytovatele a ujistěte se, že splňují oborové standardy jako ISO 27001 a CSA STAR.

  • Instalujte mnohavrstvé bezpečnostní řešení obsahující heuristickou a behaviorální antivirovou ochranu, funkci HIPS (host intrusion prevention system) a ochranu před zneužitím zranitelností na každé pracovní stanici v síti.

  • Zajistěte, aby data byla posílána z infrastruktury v podniku jen přes bezpečná spojení či VPN u mobilních uživatelů.

Zdroj: Kaspersky Lab

Čtěte také:
→ Kybernetickým útokům již nelze zabránit, pro Čechy je problém malý počet odborníků na bezpečnost
Češi stále považují nespokojené zaměstnance za nejpravděpodobnější zdroj útoku, zatímco ve světě jsou za největší hrozbu již označováni kyberzločinci a hackeři.
→ Svět IT nebude bezpečnější
Svět IT bezpečnosti se mění, ale jedna jistota zůstává. Můžete se spolehnout, že poroste počet hrozeb. Jsou sofistikovanější, jsou komplexnější a odolnější. A i když mezi nejčastější cíle patří finanční a zdravotnické instituce a pojišťovny, v bezpečí nejsou žádná organizace ani jednotlivci.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?