Hlavní navigace

Společnost VMware vytvořila svůj první linuxový operační systém. Podporuje kontejnery na virtuálních strojích.

28. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: vmware
Společnost VMware stvořila linuxový Projekt Photon, aby rozptýlila obavy, že by kontejnerizační technologie mohly ohrozit její virtualizační byznys.

Společnost VMware, přední světový dodavatel vizualizačních řešení, oznámila svůj první operační systém. Linuxový systém nazvaný Project Photon podporuje běh kontejnerů uvnitř vlastního vizualizačního softwaru. Cílem je přesvědčit uživatele, kteří chtějí využívat kontejnery, že je to možné, aniž by museli opustit software VMware.

Kontejnerizační technologie v posledních měsících nabývá na oblibě. Na cloudovém a vizualizačním trhu se nyní vedou debaty, zda je lépe spouštět kontejnery na holém železe, tedy bez hypervizoru, nebo na virtuálních strojích. Pokud kontejnery poběží na holém železe, mohl by se stát virtualizační software VMware nadbytečným.

Projektem Photon se VMware snaží ukázat, že je pro uživatele výhodné spouštět kontejnery na virtuálních strojích. Kontejnery běžící na virtuálním stroji lze řídit pomocí stejného softwaru jako samotné virtuální stroje, takže kontejnery mohou mít například stejná síťová a bezpečnostní nastavení.

Cloud24

Společnost VMware vytvořila Photon jako operační systém, který může běžet na serverové virtualizační platformě vSphere. VMware o něm říká, že to je „odlehčený“ Linux, který má pouze základní prvky nutné pro zabalení aplikací do kontejnerů a jejich spouštění na virtuálních strojích. Minimalistické pojetí umožňuje projektu Photon rychlý start, který je při používání kontejnerů klíčovou výhodou.

Projekt Photon podporuje řadu platforem kontejnerových obrazů včetně Docker (což je jednak open-sourcové prostředí pro běh kontejnerů, jednak název společnosti, která jej komerčně nabízí na trhu) a kontejnerových obrazů z CoreOS (nazývaných „rkt“) a Pivotal (nazývaných „Garden“).

Byl pro vás článek přínosný?